Tudnivalók a Haskellről

Mi a Haskell?

A Haskell egy általános célú programozási nyelv.

1987-ben született döntés körülbelül egy tucat nyelv egyesítésére, ennek az eredménye a Haskell98 szabvány. A Haskellt azóta is aktívan fejlesztik.

Mik a Haskell előnyei?

A magas absztrakciós szintnek és a mellékhatásmentességnek köszönhetően kitolódnak a programozó képességének határai. Az egy programozó által átlátható Haskell program összetettebb feladatot képes biztonságosan megoldani mint ami a procedurális vagy akár az objektum-orientált nyelvek esetén lehetséges.

Gyors fejlesztéshez és prototípusok készítéséhez is ideális a Haskell.

Meglepően gyors kódot generálnak a Haskell fordítók.

Mik a Haskell hátrányai?

A funkcionális programozási alapkészségek elsajátítása körülbelül annyi időt vesz igénybe mint amennyi az első programozási nyelv elsajátításához szükséges; ez általában túl sok idő az iparnak egy újabb programozási nyelvre való áttéréshez.

A funkcionális programozásban még kevésbé vannak kidolgozva egy-egy speciális témakörben a módszerek és az eszközök mint mondjuk az objektum orientált nyelvek esetében, és ez igaz az oktatásra is.

Mennyire elterjedt a Haskell?

A Haskell a legelterjedtebb tiszta funkcionális nyelv (a tisztaság a függvények mellékhatásmentességét jelenti).

Rengeteg szabadon felhasználható könyvtár és alkalmazás érhető el, a HackageDB-re érdemes egy pillantást vetni.

A Haskell közösség méretét legjobban a félévente megjelenő Haskell Communities and Activities Report alapján lehet megbecsülni.

Az ipari alkalmazásokról itt lehet olvasni.

Eszerint a 20., eszerint a 32. legnépszerűbb általános célú programozási nyelv a Haskell 2011. februárban.

Hogy használhatom a Haskellt?

A Haskell programozás kipróbálható online módon a siteon navigálva, vagy offline módon telepítve a megfelelő Haskell programozási környezetet. A jegyzet használatáról és a Haskell környezet telepítéséről itt lehet bővebben olvasni.

Hol találok olvasnivalót?

Rengeteg jó angol nyelvű irodalom található. Leginkább a Learn You a Haskell for Great Good bevezetőt és a Real World Haskell online könyvet ajánlom. A Haskell honlapja a haskell.org.

Magyar nyelvű irodalom kevés van, változó minőséggel. Amiről tudok: A “Programozási nyelvek” könyv egy fejezeteBME-s fóliákWikipédia szócikkSZTE-s jegyzet — scene.hu-ról (1), (2), (3), (4)Egy kissé elavult beadandó.